winnaars cultuurprijs

Sara Pieters wint de CULTUURPRIJS van DEURNE 2022

Wat zijn we trots!
Onze actrice/theatermaker/docent, Pieters Sara, wint de cultuurprijs van Deurne 2022.

winnaars cultuurprijs 2022

 

VIER WINNAARS VAN DE CULTUURPRIJS DEURNE 2022 

Gazet van Deurne /Posted by Wilfried Defillet  | mei 27, 2022 |     

Jaarlijks eren district Deurne en de cultuurraad verdienstelijke Deurnenaren uit de artistieke en culturele wereld met de Cultuurprijs Deurne. De laureaten van 2022 zijn cartoonist Klaas Storme of Zaza, beatboxer Kris Strybos, auteur en actrice Sara Pieters en beeldend kunstenaar Ludo Lens. Wij kozen een laureaat eruit en brachten een bezoekje.

gazet van deurne

​Een breed glimlachende Sara Pieters ontvangt ons met een lekker kopje koffie. De benoeming tot laureaat van de kunst doet haar ongelooflijk veel plezier. Het geeft haar een bevestiging in al wat zij doet en het voelt als een ‘boosterprik’ om verder op de ingeslagen weg door te gaan, zegt ze. De eerste vraag, bij wijze van opwarming, brengt een vloed van herinneringen naar boven.

GvD: “Hoe ben jij actrice geworden? Een kinderdroom, een ontdekt talent tijdens het schooltheater, een toevallige keuze van het moment,…?”

Sara Pieters: “Ik dans al sinds ik 5 jaar was in dansschool Arabesk. Maar ik ben echt van mijn paard gebliksemd toen ik als 12-jarige in het toenmalig KJT meedeed aan de musical Annie. Toen wist ik dat ik actrice wilde worden. In het secundair onderwijs koos ik voor muzische vorming. En ik leerde dansen: ballroom, latin, streetdance,… Ik deed zelfs mee aan competitiedansen in dansschool Ekkart. En daar bleef het niet bij, ik heb ook lange tijd gezongen in het Scalakoor van de Kolacny broers. Dat leidde naar het conservatorium waar ik koos voor de richting musical omdat daarin zowel drama, dans als muziek in vervat zaten. Ik ben afgestudeerd als ‘master dramatische kunst’. O ja, ik heb ook nog een lerarenopleiding gevolgd.”

GvD: “Dat is een gevulde boekentas. Hoe geraak je dan van de schoolbanken op de planken van het theater?”

Sara Pieters: “ Ik heb dan meegespeeld in theater, muziek- en figurentheater voor kinderen en jongeren voor onder meer het jeugdtheater ’t Appeltje, figurentheater De Maan, Music Hall, Fast-forward, enz…. En ik gaf workshops dans en muziek. Fast-forward, nu Theater van A tot Z, is gericht op producties voor anderstaligen. Ik heb nog met Sien Diels van Sesamstraat meegespeeld. Toen heb ik ook mijn eerste voorstelling Snif! voor anderstalige kleuters geschreven. Zowel de tekst als de muziek als het uitwerken van de figuren. Als ik schrijf, zit dat al in mijn hoofd. De optredens gingen door in een cultureel centrum en dat sluit een boel mensen uit. Daarna heb ik twee stukken gecreëerd: ‘Olaf’ en ‘Kiki en Olaf’, bestemd om in een bib te spelen. Dat is veel laagdrempeliger.”

GvD: “Je bent dan met je eigen organisatie begonnen, Kopke-T.”

Sara Pieters: “Klopt, al had ik Kopke-T al eerder opgericht om crea-ateliers en muziekworkshops te kunnen geven. Maar het was tijd om een nieuwe weg in te slagen. Ik heb dan Tante Tilda gecreëerd, een theaterstuk gericht op leesbevordering en met twee luiken, een in de klas en een in de bib. Hiervoor heb ik eveneens een lessenpakket uitgewerkt. Daarnaast geef ik nog les in het DKO (deeltijds kunstonderwijs) en workshops, onder meer aan mensen met een mentale beperking. En ben ik betrokken bij een onderzoeksproject ‘Art4dem waarin burgerschapseducatie aan de hand van artistieke werkvormen wordt onderzocht.”

GvD: “je houdt wel erg veel bordjes in de lucht. Hoe houd je dat vol?”

Sara Pieters: “Zowel optreden als lesgeven geeft veel voldoening. En als er kinderen zijn die zeggen ‘ik wil gaan zingen als Tante Tilda’ of die gegrepen zijn door het spel, dan is mijn missie geslaagd.”

Gazet van Deurne: “Je woont nu al erg lang in Deurne. Wat vind jij van ons district?”

Sara Pieters: “Ik woon in de buurt Vliegveld. Het is hier aangenaam wonen. De parken, de sociale samenhang, … een inspirerende buurt ook met tal van creatieve mensen. Ondanks dat het zwaartepunt van het culturele aanbod aan de andere kant van het district ligt, ademt de buurt kunst uit. Een buurt met voldoende diversiteit en die een impressie van een dorp in zich heeft: mensen kennen elkaar.”

Sara TT

 

Sara Pieters. © rv

Vier kunstenaars krijgen Cultuurprijs Deurne

DEURNE

Naar jaarlijkse gewoonte eren district Deurne en de cultuurraad verdienstelijke Deurnenaren uit de artistieke en culturele wereld met de Cultuurprijs Deurne. De laureaten van 2022 zijn Klaas Storme, Kris Strybos, Sara Pieters en Ludo Lens.

Annelin Marien 

Elk jaar zetten district Deurne en de cultuurraad Deurnenaren in de bloemetjes die hun strepen verdiend hebben op cultureel vlak. Voor 2022 zijn dat vier kunstenaars: Klaas Storme, Kris Strybos, Sara Pieters en Ludo Lens. Naast eeuwige roem voor hun geleverde culturele prestaties, worden de laureaten gehuldigd in het districtshuis en krijgen ze een trofee in de vorm van een boompje, een ontwerp van kunstenaar Jan Prinsen. Daarnaast worden ze via een webpagina, aandacht op social media en filmpjes extra in de kijker gezet.

Klaas Storme, ook bekend als ‘Zaza’, is cartoonist voor onder andere De Morgen en Knack. Naast verschillende cartoonboeken zijn ook de Zazagravures van zijn hand. In deze boeken brengt hij oude tekeningen tot leven en legt hij figuren eigentijdse dialogen in de mond. Ten slotte doet zijn kinderboek ‘Snotapen’ zeker bij veel jonge lezers een belletje rinkelen.

Kris Strybos ofwel ‘Scale’ is een veelzijdig artiest en een creatieve duizendpoot. Hij wordt beschouwd als dé papa van het beatboxen in België, is MC bij de Sint Andries MC’s, producer, maker van muzikale installaties en soundscapes en geeft workshops. Tijdens de lockdown gaf hij een optreden op zijn balkon in de Venneborglaan, had een muzikale installatie in Cinema Rix en las gedichten voor tijdens ‘Iedereen Stadsdichter’. Momenteel tourt hij met de voorstelling ‘War of the Beasts and the Animals’ door België en Nederland. Daarnaast was hij ook stadionomroeper bij R. Antwerp F.C.

​Actrice, auteur, theatermaker, muzikant, danseres en docent Sara Pieters houdt ervan om te creëren, te spelen en te onderzoeken. De kindervoorstellingen ‘Kiki en de verdwenen letters’ en ‘Tante Tilda’ waren succesvolle samenwerkingen met bib Arena. Aansluitend bracht zij het kinderboek ‘Kiki en Olaf’ uit, een interactief boek voor kleuters en ouders om het (voor)lezen te prikkelen.

Ludo Lens was docent aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Antwerpen. Hij is sinds 2014 met pensioen, maar in zijn woning/atelier in de Unitas-Tuinwijk is hij nog steeds actief als beeldend kunstenaar. Hij maakt voornamelijk tekeningen en schilderijen, zowel op papier als op doek. Ludo trad ook ver buiten de grenzen van Deurne met expo’s in China en Rusland. In 2013 was hij curator van de tentoonstelling ‘Toekomst is verleden tijd’ in het kader van 350 jaar Academie in Antwerpen. Binnenkort is er ook een tentoonstelling in de expositieruimte van het districtshuis.